Typisch Thailand

7-Eleven

De 7-Eleven (zeg: Seven Eleven) is een internationale winkelketen in gemakswinkels. In elke plaats van enige betekenis in Thailand is minimaal één 7-Eleven te vinden waar men terecht kan voor de dagelijkse boodschappen (maar bijvoorbeeld ook voor Thaise telefoonkaarten). In Bangkok hoeft er nooit lang gezocht te worden naar een 7-Eleven, want op vrijwel elke straathoek is er wel een 7-Eleven te vinden.

Zoals uit de naam al is af te leiden, zijn de winkels van de 7-Eleven keten 7 dagen per week geopend, 24 uur per dag. Als je dus midden in de nacht honger krijgt, kan je altijd wat te eten halen bij een 7-Eleven. Het herkenbare deuntje dat te horen is als de deur opengaat, zal je na verloop van tijd niet snel meer uit je hoofd krijgen....

Afdingen

Net zoals in veel andere oosterse landen kan je in Thailand op veel zaken afdingen. Afdingen is gebruikelijk op de markten, in kleine winkeltjes en op vervoer zoals tuktuks, taxi's (tenzij de taxi's een meter hebben en deze ook daadwerkelijk gebruiken) en brommertaxi's. Afdingen is niet gebruikelijk in warenhuizen waar men vaste prijzen hanteert, op voedsel en drank en in het openbaar vervoer.

Blijf vooral vriendelijk en geduldig, het is immers een spel ! Je kan het ook zien als een leuke manier om contact te maken. Met veel lachen kom je een zeker al een heel eind.

Als je iets ziet wat je graag wilt kopen, maak dan voor jezelf in gedachten alvast een prijs die je er maximaal voor wilt betalen. Vervolgens kan het onderhandelen beginnen ! Begin met ongeveer 40%-60% van de vraagprijs, dan zal de verkoper je zijn nieuwe prijs geven. Vaak wordt er een rekenmachine tevoorschijn gehaald waar jij en de verkoper beurtelings het bedrag op invullen en aan de ander laat zien.

Indien je geen overeenstemming kunt bereiken over de prijs, kan je gewoon stoppen met onderhandelen en doorlopen; de kans is groot dat je wordt teruggeroepen door de verkoper en het artikel toch voor je laatste prijs kunt kopen. Word je niet teruggeroepen ? Dan heb je waarschijnlijk echt te weinig geboden.... 

Nog iets om te onthouden: ook als je het goed gedaan hebt betaal je als 'farang' (buitenlander) vrijwel altijd een beetje teveel. Want je bent nu eenmaal een buitenlander met genoeg geld en niet zo goed in afdingen als een Thai. Maar vaak gaat het om hooguit 10-20 Baht gaan. Doe daar niet moeilijk over, maar gun ze dat. Want van die 10-20 Baht word je niet echt armer. Maar zij verhoudingsgewijs wèl rijker, want daar kunnen ze dan weer een kop rijstsoep van kopen !

Amuletten

Thaise mensen zijn erg bijgelovig. Naast het Boeddhisme speelt ook het animisme (het geloof in geesten) nog een belangrijke rol in het leven van de Thai. Het geloof in bovennatuurlijke krachten en kwaadaardige geesten zorgt ervoor dat een Thai van mening is dat de geesten tevreden gehouden moeten worden. Doen zij dat niet dan kunnen deze kwaadaardige geesten zorgen voor onheil zoals ziekte en ongevallen. Thai beschermen zich tegen boze geesten met geestenhuisjes (zie Geestenhuisjes) en amuletten.

Als je bij een Thai in de auto of in de taxi stapt, zie je meestal verschillende Boeddhabeeldjes, armbandjes met een amulet of een oude munt.

Ook populair zijn medaillons met het gezicht van koning Chulalongkorn of met de afbeelding van een monnik die beroemd is om zijn magische krachten.

Amuletten zijn vrijwel overal te koop, zelfs in warenhuizen. Maar er zijn ook speciale amulet-markten, zoals in de buurt van het Grand Palace & Wat Phra Kaew. Naast Thai en toeristen zal je er ook monniken aantreffen die op zoek zijn naar een bijzonder amulet. Omdat het kopen van heilige artikelen eigenlijk niet gebruikelijk is, noemen de Thai het 'huren' in plaats van kopen. Maar het gehuurde hoeft natuurlijk niet teruggegeven te worden.

Bergvolken van Thailand

Bergstammen (hill tribes) worden besproken op een aparte pagina. Deze kan je HIER vinden.

Doerian (durian)

Doerians zijn enorme, stekelige vruchten met zacht vlees, waaraan door Aziaten afrodisiacale krachten worden toegemeten. De vruchten, die voor de export onrijp worden geplukt, zijn langwerpig of onregelmatig rond van vorm en dicht bezet met stevige, scherpe stekel; ze kunnen zo'n 3 kg zwaar worden. Doerians zijn berucht om hun doordringende geur en de vrucht staat bij veel farangs daarom ook wel bekend als 'stinkvrucht'. Waarschijnlijk wordt de lucht veroorzaakt door zwavelverbindingen in de vrucht.

Het gelige-witte vruchtvlees, eenmaal uit de schil genomen, is minder doordringend van geur. Het is romig van consistentie en heeft een smaak die even gecompliceerd is als de geur.

Er wordt wel eens over doerian gezegd: Smells like hell, tastes like heaven !

In combinatie met alcohol schijnt de doerian verdovend te werken. Een teveel van beide kan in verband met de bloeddruk verhogende werking van de vrucht fatale gevolgen hebben (hartaanval).

Vanwege de sterke geur is het bij veel bus- en luchtvaartmaatschappijen in Aziatische landen verboden om doerian mee te nemen. Ook mag de doerian in de grotere hotels meestal niet worden meegenomen.

Doordat de doerian alleen via de lucht kan worden vervoerd (en vanwege de stank eigenlijk alleen in vrachtvliegtuigen) is de prijs op de Europese markt vrij hoog. 

Elektriciteitskabels in Bangkok

Bangkok kent het fenomeen dat de elektriciteitskabels allemaal zichtbaar zijn. Door de hele stad slingeren zich duizenden snoeren aan scheefstaande palen. Dit mondt regelmatig uit in dikke knopen; gebroken draden zijn gewoon weer aan elkaar geknoopt ! En het frappante is dat het allemaal ook nog werkt ! Miljoenen computers, stofzuigers, neonreclames, airco's en liften functioneren er doorgaans prima op.

Farang (falang)

Als je op vakantie bent in Thailand, zal je de Thai waarschijnlijk vaak het woord 'farang' (dat wordt uitgesproken als falang) horen zeggen. Farang is het algemeen gebruikte Thaise woord om een blanke buitenlander aan te duiden. Het woord is zeer waarschijnlijk afkomstig van farangseht, wat de Thaise uitspraak is voor Francais, het Franse woord voor 'Frans' of 'Fransman'. Frankrijk was het eerste westerse land dat culturele banden aanknoopte met Thailand in de 17e eeuw. Farang is ook het Thaise woord voor guava. Dit leidt vaak tot farang kin farang (kin = eten) grappen. Hiervan is ook een belediging afgeleid. Een van de soorten guava heet in de volksmond kee nok wat vogelstront betekent. Hierdoor worden buitenlanders die gierig overkomen vaak farang kee nok (blanke vogelstront) genoemd.

Afrikanen of anderen met een donkere huidskleur worden soms aangeduid als farang dam (zwarte farang).

Geen 'nee' zeggen

Thaise mensen kunnen geen 'nee' zeggen. Nou ja, ze kunnen het natuurlijk wel, maar ze doen het liever niet. Want 'nee' zeggen betekent in hun ogen vaak gezichtsverlies. Dat kan nog wel eens lastige situaties opleveren.....bijvoorbeeld als je een Thai vraagt of je voor een bepaalde bestemming links- of rechtsaf moet, en hij/zij dat niet weet. De kans is groot dat de Thais dan net doen alsof ze het wèl weten en je doodleuk de verkeerde kant op sturen. Zegt een Thai iets in de trant van 'Maybe it's on the right' dan weet je door dat 'maybe' zeker dat hij/zij het niet weet.

Ook als je een Thai vraagt of hij/zij je begrijpt, zal het antwoord nooit 'nee' zijn, maar altijd 'yes', ook als hij/zij geen flauw idee heeft waar je het over hebt.

Geestenhuisje

Bij veel Thaise huizen, hotels en winkels staan huizen voor de geesten. Deze gebouwtjes, die meestal op palen staan, herbergen de geestelijke bewaker van het huis. Ze houden het midden tussen poppenhuizen en voederplanken voor vogels en de bouwstijlen lopen sterk uiteen: soms gaat het om een replica van het huis waarbij ze horen, soms om een gedetailleerd schaalmodel van een religieus gebouw. De huisjes moeten de geesten gunstig stemmen voordat de bouw van het woonhuis, de winkel of het hotel begint. Het geestenhuisje zorgt ervoor dat de geesten van wie men het stuk grond heeft afgepakt tevreden worden gehouden door ze een nieuw onderkomen aan te bieden.

Er brandt altijd wierook, er staan verse bloemen en er ligt voedsel. Maar ook limonade of sigaretten worden aangeboden om de geesten tevreden te stemmen en ze vooral niet boos te maken. De verering van geesten stamt nog uit de tijd van voor het Theravada-boeddhisme en kon dankzij de tolerante Thaise religie onderdeel van het dagelijks leven blijven uitmaken.

Bij het plaatsen van een geestenhuisje moeten er een paar regels in acht genomen worden. Zo moet het bijvoorbeeld in oostelijke of zuidelijke richting van de eigenlijke woning gebouwd worden, zodat de schaduw van de woning niet op het geestenhuisje kan vallen.

Als blijkt dat er toch nog steeds boze geesten in het huis rondhangen, moet men monniken van de tempel laten komen om de rusteloze geesten te overtuigen om te verhuizen naar het geestenhuisje. 

Gogo bars & prostitutie

In gogo bars dansen (half)naakte vrouwen op een podium en/of rond een paal, terwijl anderen rondlopen of bij klanten aan een tafeltje zitten. Als een klant een vrouw wil meenemen, dient hij een 'bar fine' te betalen, een boete, omdat de eigenaar van de bar dan zijn inkomstenbron tijdelijk moet missen.

De vele buitenlandse bareigenaren laten het dagelijks management meestal over aan de mamasan. Het is voor de bargirls belangrijk om bij de mamasan in de gratie te komen, omdat dat kleine privileges oplevert en daardoor de werkplek is gegarandeerd.

De vrouwen die in de gogo bars werken krijgen een laag maandsalaris en een kleine commissie op de drankjes die klanten voor ze kopen. Door met klanten mee te gaan kunnen zij hun inkomsten vergroten.

Nana Entertainment Plaza (NEP)

Prostitutie in Thailand is illegaal, maar in de praktijk wordt het oogluikend toegestaan en gereguleerd. Voor veel meisjes, vooral uit de straatarme Isan, het noorden en de sloppenwijken van Bangkok is prostitutie gewoon een economische activiteit. Als je steelt, ben je een dief en verdien je geen respect; als je met prostitutie je brood moet verdienen, dan is dat helaas een noodzakelijke beroepsvorm. De meeste meisjes sturen maandelijks een deel van hun inkomsten naar huis om de familie te onderhouden. De prostitutie is dus voor een groot gedeelte een gevolg van de slechte sociaal-economische toestanden in enkele gebieden.

Gogo bars zal je veel zien in Pattaya en Phuket (met name Patong). In Bangkok zal je de gogo bars onder andere vinden in Nana Entertainment Plaza (NEP), Soi Cowboy en Patpong. Maar ook in andere toeristische plaatsen zal je gogo bars tegenkomen.

Zie ook 'Seksindustrie'.

Gokken

De Thai zijn massaal verslingerd aan het gokken; het hoort bij de landsaard. Ze worden door speelzucht verteerd en alles werkt eraan mee: de loterij, het thai boksen, hanengevechten, voetbal... Het gokken zit de Thai in het bloed, ze kunnen het gewoon niet laten. En anders is er altijd nog het altijd geldige excuus dat men zijn verliezen goed moet maken !

Hurk toiletten

Een hurktoilet (of Frans toilet) is een toilet waarbij men, hoe verrassend, moet hurken in plaats van zitten. In het Nederlands wordt de naam 'Frans toilet' het meest gebruikt, omdat dit soort toilet het meest bekend is vanuit Frankrijk. Er bestaan verschillende soorten hurktoiletten, maar in de meeste gevallen bestaan ze voornamelijk uit een gat in de grond.

In op westerlingen gerichte guesthouses en hotels zijn normale 'zit-toiletten' zoals wij die ook in Nederland kennen, maar buiten de toeristische plaatsen zal je vaak hurktoiletten tegenkomen. Voor ons westerlingen vereist gebruik van zo'n hurktoilet vaak wel wat oefening !

Op een Thais hurktoilet ontbreekt bovendien toiletpapier. In plaats daarvan staat er een enorme bak met water (soms met een grote houten lepel). Het is trouwens een raadsel hoe de Thai het voor elkaar krijgen na zo'n 'watersmijt-beurt' met volstrekt droge kleren weer naar buiten te komen ! Soms hangt er ook nog een korte 'doucheslang' die de functie van een bidet heeft.

Denk er aan dat in een aantal gevallen een 'westers toilet' een Thaise uitvoering betreft die er niet tegen kan dat er toiletpapier ingegooid wordt; hiervoor staat dan een aparte mand tot je beschikking waar het gebruikte papier in moet. Dit geldt trouwens ook voor de Thaise hurktoiletten; daar mag je ook geen toiletpapier in het gat gooien. 

Insecten eten

Een hartige snack die je tijdens je reis door Thailand misschien ook tegen komt, zijn insecten, veelal gefrituurd. Populair zijn bijvoorbeeld sprinkhanen, larven en rupsen. Op markten of gewoon langs de straat ziet men stalletjes die verschillende soorten (gefrituurde) insecten verkopen.

Gefrituurde insecten zijn misschien een beetje te vergelijken met chips en ze zitten vol met proteïnen. Met name bij mensen uit Isan is het een populaire snack. Maar waarom probeer je ze zelf ook niet een keer ? Sommige soorten smaken best goed bij de borrel !

Katoeys (ladyboys)

'Katoeys' of 'ladyboys' zijn geheel of gedeeltelijk tot vrouw omgebouwde heren en zijn een algemeen geaccepteerd verschijnsel in Thailand.

Chirurgen in Bangkok staan wereldwijd bekend om de geslachtsoperaties die ze doen, maar ook om simpele cosmetische ingrepen, en ze werken veel goedkoper dan elders. Maar de meeste ladyboys kunnen alleen de operatie voor de borsten betalen, omdat een complete geslachtsverandering vele malen duurder is. Daarom zijn de meeste ladyboys travestieten (gekleed als vrouw) in plaats van transsexuelen (met een complete geslachtsverandering).

Ladyboys zijn gewone mensen die graag geaccepteerd willen worden voor wat ze zijn, en als je ze tegenkomt is het niet nodig om ze te vermijden. Omdat ladyboys in hun hart nog steeds jongens zijn, zullen ze vaak veel directer zijn dan meisjes. Ze kunnen ook heel mannelijk reageren als ze boos worden en hebben de reputatie soms gewelddadig en agressief te zijn op een manier die je niet van een meisje zou verwachten.

Ladyboy Beauty Contest

Ladyboys zijn zeer pro-actief waar het gaat om zich een plaats in de gemeenschap te verwerven. Een van de bekendste ladyboys is Nong Toom, een voormalig Thais kickboks-kampioen die transsexueel is geworden.

Nong Toom

Er is een film over haar gemaakt met de titel Beautiful Boxer die laat zien dat zijn/haar kenmerk was om verslagen tegenstanders op het voorhoofd te zoenen.

Nong Toom

Het kan erg moeilijk zijn om een ladyboy te herkennen. Vele ladyboys werken freelance op straat; ze prostitueren zichzelf om hun operatie terug te kunnen betalen. Als hun stem ze niet verklapt, zijn ze vaak te herkennen aan de dunne heupen en grote voeten. Maar het zijn vooral de perfecte, grote borsten (Thaise vrouwen hebben over het algemeen kleine borsten) en de overdreven sexy manier van lopen waar je aan kunt zien dat je hoogstwaarschijnlijk met een ladyboy te maken hebt.

Langs de kleermaker of juwelier

Pas op voor tuk-tuk-chauffeurs die je aanbieden om de hele dag te rijden voor een belachelijke prijs als 10 of 20 Baht. Best kans dat je de hele dag door Bangkok rijdt maar je bezoekt wel de ene na de andere kleermaker of juwelier. Tuk-tuk-chauffeurs ontvangen hiervoor een commissie of benzinebon.

Indien je langs een juwelier komt, is de kans zeer groot dat er net op deze dag een speciale aanbieding geldt waarbij je voor een speciale prijs edelstenen of ander zogenaamd waardevolle stenen kunt aanschaffen. Deze "speciale korting"-aanbiedingen gaan vaak gepaard met de belofte dat je ze thuis voor veel geld kunt doorverkopen. Er zijn gevallen bekend dat westerlingen in het complot zitten die beweren goede ervaringen te hebben met deze deal.

Trap hier NIET in en laat de tuk-tuk chauffeur duidelijk weten dat je niet niet langs kleermakers of juweliers wilt.

Langste plaatsnaam

Wat veel mensen niet weten is dat de Thaise hoofdstad Bangkok de langste officiële plaatsnaam ter wereld heeft. De volledige officiële naam luidt:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit

En de vertaling luidt:

De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

In het dagelijks leven wordt dit door de Thai gelukkig afgekort tot Krung Thep, Stad der Engelen, bij ons is deze chaotische Aziatische metropool beter bekend als Bangkok, hoofdstad van Thailand.

Als je de Thai versteld wilt doen staan, kunt u de volledige Thaise naam natuurlijk uit je hoofd leren....

Muay Thai

Muay Thai (Thaiboksen) is de populairste sport in Thailand, net zo populair als voetbal bij ons is. Als toerist is het natuurlijk ook mogelijk om een Muay Thai-wedstrijd bij te wonen. In veel toeristische plaatsen worden regelmatig wedstrijden georganiseerd  en ook in Bangkok kan je naar een Muay Thai-wedstrijd. In Bangkok zijn er meerdere avonden per week Muay Thai wedstrijden in een van de twee grote stadions: Lumpini-stadion en Ratchadamnoen-stadion.

Voorafgaand aan de wedstrijd voeren de boksers een aantal ceremonieën uit. De boksers beginnen met de 'Wai Khru' waarbij de leraren, geesten en de sport zelf bedankt worden.
Na de 'Wai Khru' wordt de 'Ram Muay' uitgevoerd, een soort dans waarbij elke bokser zijn vaardigheden en stijl demonstreert.
De schetterende klanken van de Thaise klassieke instrumenten en het extatische oorverdovende gejuich van de toeschouwers lijkt de boksers niet af te leiden.

Nadat alle ceremonieën zijn uitgevoerd is het tijd voor actie en gaan de boksers elkaar te lijf met gebruik van hun knieën, ellebogen, vuisten en voeten. De boksers mogen stoten met elk deel van hun lichaam, behalve hun hoofd. Ze mogen alle lichaamsdelen raken, behalve het kruis. Naarmate de strijd feller wordt, gaat het orkest sneller spelen en begint het publiek nog fanatieker te gokken.

In een aantal Muay Thai-scholen en kampen kunnen ook buitenlanders trainingen volgen.

Neusinhalers

Neusinhalers zijn erg populair bij veel Thai. Je ziet ze er de hele dag mee lopen, of ze nu verkouden zijn of niet. Het werkt verfrissend en is lekker bij verkoudheid.

Het bekendste merk is Poy-sian en is in elke 7-Eleven te krijgen. Handig om er een paar mee te nemen naar Nederland voor als je verkouden bent !

Olifanten

De olifant (chang in het Thais) hoort bij Thailand. Olifanten hebben niet alleen een belangrijke praktische rol gespeeld in de geschiedenis van Thailand, maar zijn ook altijd van grote spirituele betekenis geweest. Ze werden voor het eerst eeuwen geleden vermeld in hindoeïstische en boeddhistische geschriften en genieten sindsdien een hogere status in Thailand dan wel ander dier dan ook. Toch is het aantal wilde olifanten door ontbossing en stroperij afgenomen tot een paar duizend, ook al zijn ze sinds 1921 wettelijk beschermd.

Straatolifanten zijn helaas nog steeds een bekend verschijnsel in Thaise steden. Soms vervoeren ze toeristen, vaker nog bedelen ze rechtstreeks om geld of voedsel, daartoe aangezet door de mahout, een olifantenbegeleider. De dieren zijn er vaak slecht aan toe. Ze slapen naast afvalhopen, lopen langs verstopte verkeersaders, hebben maagproblemen, zijn ondervoed, en gewond aan hun voeten. Wanneer u een straatolifant ziet, bedenk dan dat eten voor de olifant kopen het probleem in stand houdt. Sinds 2010 kan je als toerist ook beboet worden voor het voeren van straatolifanten. Kijk voor meer informatie ook eens op de Nederlandstalige website van 'Bring the Elephant Home'.

Een opvangcentrum waar goed voor de dieren gezorgd wordt is het Elephant Nature Park in de omgeving vcan Chiang Mai. Dit opvangcentrum voor zieke, verweesde en verwaarloosde olifanten is opengesteld voor bezoekers en geïnteresseerden. Als bezoeker kan je helpen bij het voederen en baderen van de olifanten. Het is ook mogelijk om hier te overnachten of je kan je aanmelden als vrijwilliger en een week of langer blijven.

De belangrijkste olifanten in Thailand zijn de zogenaamde witte olifanten (eigenlijk geelbruine albino's). Deze zijn zo heilig dat ze volgens de wet allemaal, wild of tam, aan de koning toebehoren. Ze danken hun speciale status aan een boeddhistische mythe. De tot dan toe onvruchtbare koningin Maya raakte zwanger van de toekomstige Boeddha nadat ze had gedroomd van een witte olifant die haar baarmoeder binnendrong. De 13e-eeuwse koning Ramkhamhaeng van Sukhothai gaf het dier groots aanzien en stelde dat de status van een Thaise koning moest worden afgemeten aan het aantal witte olifanten dat hij bezat. Tegenwoordig leeft slechts een van de koninklijke witte olifanten nog op het paleisterrein. De andere dieren verblijven op een locatie op het platteland.

Volgens een legende deden de koningen vroeger hun vijanden een van de dieren cadeau. Ze zijn duur in het onderhoud, maar mogen niet als lastdier worden gebruikt en leveren daarom helemaal niets op. De ontvangen ging daarom failliet aan het onderhoud van het dier.

Populaire kat

Als je over marktjes of door winkelcentra in Thailand loopt, zal je regelmatig een beeldje tegenkomen van een wenkende kat die met één poot een verwelkomend gebaar maakt (en met de andere poot soms een oude munt vasthoudt). Ook staat het vaak in winkels of massagesalons om goede zaken aan te trekken. Het katje wordt in verband gebracht met verschillende gelukstoestanden, afhankelijk van de kleur. Zo nodigt een witte kat geluk uit en een gouden kat rijkdom. Indien de linkerpoot opgeheven is nodigt ze voorspoed uit. Misschien een leuk souvenir voor thuis ?

Het katje komt oorspronkelijk uit Japan en staat daar bekend als maneki neko.

Ramakien

De Ramakien, de Thaise versie van de Indiase Ramayana, verhaalt van de zege van het goede over het kwade. De held, Rama, is een toonbeeld van deugd, de ideale koning. De schurk, de demonenkoning Tosakan, is een tragische figuur. Het epos is waarschijnlijk in de 15e eeuw tot stand gekomen, nadat de Thai Angkor hadden bezet. Het was de inspiratiebron voor schilderkunst en klassiek drama. De oude hoofdstad Ayutthaya werd genoemd naar Ayodhya, een fictief koninkrijk in het verhaal.

In Wat Phra Kaew in Bangkok wordt de Ramakien prachtig afgebeeld in 18e-eeuwse muurschilderingen. 

Muurschildering in Wat Phra Kaew: Hanumans staart als brug

Het verhaal

Rama, troonopvolger van Ayodhya, wordt verbannen en zijn vrouw Sita en broer Lakshman gaan met hem mee. Tosakan, de demonenkoning van Longka (Sri Lanka), ontvoert Sita en neemt haar mee naar zijn eiland in de hoop met haar te kunnen trouwen. De broers achtervolgen hem. Hanuman, de witte aapgod, biedt aan te helpen. Samen winnen ze de steun van twee apenkoningen, Sukrip en Chompupan, die beide een machtig leger hebben. Ze marcheren naar de kust. De apenlegers bouwen een weg van steen door de zee en belegeren Longka. Ze behalen vele overwinningen op de demonenlegers van Tosakan. Wanneer al zijn kampioenen zijn verslagen, gaat Tosakan een gevecht aan met Rama en komt daarbij om het leven. Rama kroont daarop zijn bondgenoot Piphek (de verbannen broer van Tosakan) als koning van Longka en keert met Sita terug om de troon in Ayodhya te bestijgen.

Sak Yant

Een Sak Yant is een magische tatoeage waaraan mystieke krachten worden toegedicht. Een Sak Yant wordt normaal gesproken door een Boeddhistische monnik of Brahmaanse priester gezet, maar ook normale tatoeërders zetten tegenwoordig Sak Yant tatoeages. Een Sak Yant wordt traditioneel getatoeërd met een lange bamboestok.

Van de landen waar Sak Yant tatoeages worden uitgevoerd, is Thailand het land met veruit de meeste volgelingen. Het Thaise woord 'Sak' betekent tatoeage en een Yant is een heilig ontwerp voorzien van Boeddhistische gebeden die Mantra's of Kata's genoemd worden en die bovennatuurlijke krachten aanroepen.

De Yants kwamen lang voordat het Boeddhisme zijn intrede deed via de Khmer naar Thailand en deze magische spreuken werden oorspronkelijk geschreven op doek en stonden bekend als Pha Yants. Veel Thaise soldaten droegen jassen die bekend staan als Seua Yant en deze waren bedrukt met een Yant om bescherming in de strijd te geven. Nadat het Boeddhisme zijn intrede deed in Thailand werd het normaal om Sak Yants op de huid te tatoeëren. Tegenwoordig zijn er veel Thaise mannen met een of meerdere Sak Yant tatoeages. Thaise mensen geloven heilig in de krachten van een Yant.

 

De meerderheid van de mensen die een Sak Yant laten zetten zijn mannen, maar ook bij vrouwen wordt de Sak Yant steeds populairder. Muay Thai boksers hebben vaak een Hanuman Sak Yant die hun kracht en onkwetsbaarheid moet geven.

Sak Yants zijn enorm populair in Thailand en hebben de laatste jaren dan ook de interesse getrokken van mensen in andere delen van de wereld die speciaal naar Thailand reizen om een Sak Yant te laten zetten. De actrice Angelina Jolie is wel een van de bekendste personen die een Sak Yant in Thailand heeft laten zetten.

Steeds meer buitenlanders willen in Thailand een Sak Yant op de traditionele manier laten zetten. Maar als je niet gelooft in de kracht van een Sak Yant en niet bereid bent om de bijbehorende gedragsregels te volgen die bij een Sak Yant horen, dan kan je beter naar een normale tattoo-studio gaan.

De bekendste tempel in Thailand waar Sak Yants worden gezet is Wat Bang Phra (Nakhon Chaysri, provincie Nakhon Pathom).

Songkran

Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt jaarlijks vanaf 13 april gevierd. Meer informatie bij 'Feestdagen'.

Takraw

Takraw, of voluit Sepak Takraw, is een traditionele balsport uit Zuidoost-Azië, en is daar waanzinnig populair. Takraw wordt wel omschreven als "voetbal-volleybal op een badmintonveld". Het heeft de precisie van badminton, de snelheid van volleybal en de 'kicks' van voetbal. Maar in tegenstelling tot volleybal mag je bij takraw de bal niet met de handen aanraken, alleen met hoofd, schouder, knie en voet. Omdat het net op ongeveer 1,5 m hoogte hangt, komt er heel wat kunst- en vliegwerk bij kijken om de bal aan de andere kant te krijgen.De bal is tegenwoordig van synthetisch rubber, waar vroeger leer, riet of rotan werd gebruikt.

Sepak Takraw wordt erkend als officiële sporttak op verschillende Aziatische spelen. Een wedstrijd takraw is uitermate spectaculair om te zien. De spelers maken ongelooflijke bewegingen, of liever gezegd acrobatische 'freestyle moves'. Er zijn weinig sporten die zo fascinerend zijn om naar te kijken.

Het moderne Sepak Takraw is in Maleisië ontstaan en is tegenwoordig een populaire sport in Maleisië, Laos, de Filippijnen, Vietnam, Cambodja, Korea, Indonesië en uiteraard in Thailand. De kans is groot dat je tijdens je reis door Thailand jongeren op straat aantreft, opgesteld in een cirkel, voor een spelletje takraw.

Thai massage

Meer informatie over Thaise massage vindt u HIER.

Thais toneel

De twee hoofdvormen van het klassieke Thaise theater zijn khon en lakhon. Khon werd in de 15e eeuw opgevoerd aan het hof en ontleende stof aan de Ramakien (zie hierboven). Het sierlijkere lakhon, waarin ook elementen uit de Jataka-verhalen werden verwerkt, werd aanvankelijk uitsluitend in het paleis opgevoerd.

Lakhon uitvoering

In zowel khon als lakhon worden langzame, gestileerde, hoekige bewegingen gemaakt op muziek van een phiphat-ensemble. Khon- en lakhon-groepen waren tot het begin van de 20e eeuw in dienst van het hof, maar vallen nu onder een ministerie.

Vervoer per brommer

Je moet niet gek opkijken als een brommer je passeert met een hele familie erop. Twee kinderen voorop, vader aan het stuur daarachter en dan moeder en/of oma achterop....in Thailand kan het allemaal.

Ook zal je veel jonge kinderen (onder de 16 jaar) in Thailand op brommers zien rijden.

Vliegeren

Tegenwoordig vliegeren de Thai vooral voor de lol met hun kleurrijke vliegers, maar vroeger was dat anders. In het Thaise koninkrijk Sukhothai werden vliegers uitgerust met buskruit en lange lonten om ze als wapens in te kunnen zetten. Ook werden speciale ngao-vliegers in de vorm van een bamboeboog gebruikt bij brahmaanse rituelen: de pees van de boog trilde in de wind en het geluid daarvan verjoeg boze geesten. In het Ayutthayaanse tijdperk waren vliegers vooral bedoeld als versiering: koninklijke ceremonies werden opgeluisterd met mooi gevormde vliegers die werden versierd met bellen en lampen.

Vliegeren in Thailand

In de 19e eeuw zorgde Rama V ervoor dat vliegeren werd gezien als een gezonde en modieuze vorm van vrijetijdsbesteding. Tegenwoordig worden er tussen februari en april in het hele land wedstrijden gehouden. Het waait dan hard genoeg en de boeren hebben vrije tijd na het binnenhalen van de rijstoogst. Ook op Sanam Luang in Bangkok zijn vaak vliegeraars te zien in deze periode van het jaar.

Zijde

De Thaise zijde staat bekend als een van de beste ter wereld, met een grote variatie aan kleuren en patronen.

De zijderupsen uit Thailand komen hoofdzakelijk voor op het Khorat-plateau in het noordoosten van Thailand (Isan), terwijl de zijdeproduktie zich voornamelijk concentreert in de omgeving van Chiang Mai.

De zijdedraad van de Thaise zijderups heeft een, van nature, goudachtige glans. De cocon bestaat uit een enkele draad welke vaak wel meer dan 500 meter lang is. Aangezien een enkele draad veel te dun is, worden vele draden gecombineerd tot een dikkere en meer practisch hanteerbare zijdedraad. De ruwe zijden draden worden gewassen en gebleekt. Daarna worden ze gekleurd in grote vaten met (hete) kleurstof. Na de kleuring worden de zijden draden opnieuw gewassen en vervolgens uitgetrokken tot hun oorspronkelijke lengte. Na deze kleur- en droogbehandeling worden de draden gesponnen op grote trommels waarna ze gereed zijn om naar de weverijen verstuurd te worden.

De faam van de Thaise zijde valt voor een groot deel op het conto van de Amerikaan Jim Thompson te schrijven.

De gekleurde zijde wordt verwerkt tot paraplu's, sjaals, dassen, overhemden en sarongs, die in heel Thailand worden verkocht.

Goede zijde kan je vinden in Khorat, Khon Kaen en Roi Et in het noordoosten van Thailand en in de omgeving van Chiang Mai.


Maak jouw eigen website met JouwWeb