Thaise viskoekjes (Tod man plaa)

Ingrediënten voor de viskoekjes:
1 pond verse witte vis (bijvoorbeeld kabeljauw)
1 ei
3/4 kop kleingesneden kousenband
6 verse kaffirblaadjes, heel dun gesneden
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
1,5 eetlepel rode currypasta
citroengras
plantaardige olie (om in te bakken)

Ingrediënten voor komkommer relish:
1/2 kop witte azijn
1/2 kop suiker
1 komkommer (in beetklare stukjes)
3 sjalotjes in kleine stukjes
1-2 verse Thaise chilipepers, gesneden
1 eetlepel geroosterde en fijngestampte pinda's

Bereiding van de viskoekjes:
Snijd de vis in kleine stukjes en maak er vervolgens een soort gehakt van in de keukenmachine of in de vijzel. Doe dit mengsel in een grote kom en voeg de rest van de ingrediënten toe (behalve de olie). Als u van pittig eten houdt, kunt u nog wat meer rode curry pasta toevoegen. Kneed het mengsel goed, net zolang tot het kleverig genoeg is om er koekjes van te vormen van ongeveer 5 cm breed en 2 cm dik. Verhit vervolgens de olie in een pan of wok. Voeg de viskoekjes toe en bak ze tot ze goed bruin zijn aan beide kanten. Haal de koekjes uit de olie en leg ze op een bord met keukenpapier dat de overtollige olie op kan nemen. Serveer de viskoekjes warm met de komkommer relish.

Bereiding van de komkommer relish:
Kook de azijn en de olie in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat het hierna afkoelen. Leg de komkommer, de sjalotjes en de Thaise chilipepers in een schaaltje. Giet de gekoelde azijn erover heen en leg er vervolgens de gestampte pinda's over.