Algemene informatie
Algemeen over Thailand
- Aantal inwoners: ca. 65.000.000
- Oppervlakte: 513.115 km2 (vergelijkbaar met Frankrijk)
- Hoofdstad: Bangkok (ca. 8.000.000 miljoen geregistreerde inwoners)
- Religie: boeddhisme (ca. 95%), Islam (ca. 4%), overig (ca. 1%)
- Valuta: Thai Baht (THB) (zie ook bij 'Geld')
- Taal: Thai
Drugs
In tegenstelling tot Nederland kent Thailand geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Vermijd ieder contact met drugs, inclusief de in Nederland gedoogde zogenaamde soft drugs. Drugsbezit kan leiden tot zeer lange gevangenisstraffen (tot levenslang en zelfs de doodstraf). Ook het roken van hash en marihuana is in Thailand strafbaar. Ook andere (relatief kleine) vergrijpen worden vaak met hoge gevangenisstraffen bestraft. Meer informatie kan je vinden op website: www.drugssmokkel.nl.
De beruchte Bangkwang Prison in Bangkok, ook wel bekend als 'Bangkok Hilton'. Maar dit is zeker geen Hilton waar je graag zou willen verblijven !
Hoewel de Thaise koning soms amnestie verleend, krijgen buitenlanders geen speciale behandeling in de Thaise gevangenissen. Voor verhalen van voormalige gevangenen, kan je kijken op de website van Thai Prison Life.
Electriciteit
In Thailand geldt een netspanning van 220 Volt.
Geld
De munteenheid in Thailand is de Thaise Baht (THB). De koers t.o.v. de Euro kan je terugvinden op de homepage (rechtsonder).
Na aankomst op de internationale luchthaven Suvarnabhumi kan je direct pinnen of contant geld wisselen.
Door heel Thailand zijn er pinautomaten (ATM's) te vinden waar je kan pinnen met je pinpas (Europas, Cirrus of Maestro logo). De meeste banken rekenen een fee van 150 THB per transactie.
Creditcards worden geaccepteerd in grote hotels, warenhuizen, duurdere winkels en restaurants.
Gezondheid
In Thailand bestaan goede medische voorzieningen, vooral in Bangkok. Veel artsen zijn in de Verenigde Staten of Groot-Brittannië opgeleid en spreken dus goed Engels. De kosten van medische ingrepen zijn in Thailand een stuk goedkoper dan in Nederland. Ook de tandheelkundige zorg in Thailand is uitstekend. Veel westerlingen reizen tegenwoordig naar Thailand om er operaties en medische verzorging te ondergaan.
Drink geen water uit de kraan, maar koop (verzegelde) flessen water.
Meer informatie omtrent vaccinaties is hieronder te vinden.
Homoseksualiteit
Dankzij de boeddhistische tolerantie en de nationale afkeer van confrontaties staat de Thaise samenleving vrij tolerant tegenover homoseksualiteit, al zijn de Thai niet direct positief over homorelaties. De meeste Thaise homoseksuelen zijn zeer gesloten en discreet over hun seksualiteit en praten er niet over met hun familie.
Hoewel openbaar vertoon van genegenheid wordt afgekeurd bij zowel hetero's als homo's, kunnen westerse homoseksuelen in het openbaar treden zonder lastig te worden gevallen. Het is veel gebruikelijker voor vrienden van hetzelfde geslacht (homo of niet) om hand in hand te lopen dan voor heterostellen.
Het uitgaansleven voor homo's speelt zich vooral af in karaokebars, restaurants, massagesalons, sportscholen, sauna's en escortbureaus. In verband met discretie worden gelegenheden voor homo's vaak afgewisseld met die voor hetero's. In Bangkok, Phuket en Pattaya zijn de grootste concentraties aan bars en clubs voor buitenlandse homo's te vinden.
Thaise lesbiennes vermijden het woord 'lesbisch', omdat dit wordt geassocieerd met mannelijke fantasieën. Ze noemen zich tom (van tomboy) of dee (van lady).
Meer informatie over het uitgaansleven van homo's en lesbiennes in Thailand vind je in de Utopia Guide to Thailand.
Internet
In Thailand is internet zeer goed toegankelijk voor reizigers. Internetcafés zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en met name in de toeristenoorden zijn er voldoende te vinden.
Veel hotels beschikken tegenwoordig tevens over WiFi-internet op de kamers. Sommige hotels bieden hun gasten deze service gratis aan, bij andere hotels moet er voor betaald worden.
Jaartelling
Thailand hanteert 2 kalenders, de Westerse (gregoriaanse) kalender zoals ook wij die gebruiken en de boeddhistische kalender. De boeddhistische jaartelling begint 543 jaar eerder dan de gregoriaanse jaartelling. Het jaar 2013 is dus het jaar 2556 volgens de boeddhistische jaartelling in Thailand.
Oplichting
Ondanks de inzet van reisgidsen, TAT (Tourism Authority of Thailand) en de Thaise toeristenpolitie worden er jaarlijks nog talloze toeristen in Thailand opgelicht. Oplichting is meestal goed te voorkomen als je waakzaam bent tegenover mensen die overdreven veel moeite doen om je vertrouwen te winnen. De meeste oplichters zijn te vinden in de toeristencentra, waaronder veel wijken in Bangkok en de strandbestemmingen.
Voor veel tuktuk-chauffeurs bestaat het grootste deel van hun inkomen uit commissie van toeristenwinkels. Dit is vooral het geval in Bangkok waar ze hun uiterste best doen om u een juwelierszaak of bij een kleermaker binnen te krijgen. Meestal beweren de chauffeurs dat het Grand Palace of een andere bezienswaardigheid waar je naar toe wilt, die dag gesloten is vanwege een restauratie of een (koninklijk) feest. Daarna bieden ze je een rondrit door de stad aan, vaak gratis of voor een zeer laag bedrag. Bij die rondrit hoort altijd een bezoek aan een juwelier of kleermaker. Laat de chauffeur altijd duidelijk weten dat je dit niet wilt. Het is vrijwel zeker dat de bezienswaardigheid die je wilt bezoeken gewoon open is voor het publiek, ook al zal de tuktuk-chauffeur anders beweren !
Zogenaamde gidsen, klantenlokkers en andere mensen die zich voordoen als studenten of zakenmensen en aanbieden om je mee te nemen naar een bezienswaardigheid of hun familie, zijn vaak een lokmiddel van oplichters. Als je op de uitnodiging ingaat, kan je terecht komen in een juwelierszaak of een goktent, of in het beste geval een reisbureau of hotel waar je niet naar toe wilde. Je kan best uitnodigingen van Thai aannemen, maar beter is het om dit niet te doen na een ontmoeting op straat in Bangkok of de resorts. Identiteitsbewijzen van echte gidsen zijn makkelijk na te maken.
Ook is het mogelijk dat je door iemand wordt aangesproken die je vertelt dat er vandaag speciale kortingen gelden voor edelstenen. Er wordt vervolgens beweerd dat je deze edelstenen in je eigen land met winst weer kunt verkopen. Trap hier niet in ! Al veel goedgelovige toeristen hebben duizenden dollars geïnvesteerd in een handvol waardeloos gekleurd glas in de overtuiging dat ze het thuis voor het dubbele konden doorverkopen !
Paspoort en visa
Voor Thailand heb je een geldig paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen hebben Nederlanders geen visum nodig. Als je over land Thailand binnenkomt, krijg je slechts 15 dagen visumvrij verblijf.
Indien je een visum voor Thailand nodig hebt, kan je contact opnemen met het Thais Consulaat in Amsterdam of de Thaise Ambassade in Den Haag.
Post
In de meeste grote steden en toeristische bestemmingen is een postkantoor aanwezig. De openingstijden kunnen variëren. Meestal maandag tot en met vrijdag van 08:30-16:00 uur en zaterdag van 09:00-12:00 uur. Soms ook op zondag 09:00-12:00 en tot 18:00 uur in de grote steden.
Telefonie
De meeste hotels in Thailand beschikken over een telefoon in de kamer. Houd er wel rekening mee dat belllen vanaf de hotelkamer duur is.
Een vanuit Nederland meegenomen gsm werkt doorgaans zonder problemen. Het mobiele netwerk in Thailand is op de meeste plaatsen goed te gebruiken door Nederlandse consumenten, afhankelijk van het abonnement. Het bereik is over het algemeen redelijk tot goed (op het platteland iets minder dan in de grote steden), maar de kosten kunnen fors oplopen. Voor wie langer in Thailand blijft en wil besparen: koop een Thaise SIM-kaart. SIM-kaarten en opwaardeerkaarten zijn verkrijgbaar bij bijna alle supermarkten (dus ook de 7-Eleven).
Tijdsverschil
In de winter is het in Thailand 6 uur later dan in Nederland (op basis van de wintertijd), tijdens onze zomer is het in Thailand 5 uur later (zomertijd).
Vaccinaties
Officieel zijn vaccinaties niet vereist voor Thailand, tenzij je uit een land komt waar gele koorts heerst.
Maar ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus, polio) en Hepatitis-A.
Bij een verblijf langer dan 3 maanden worden ook nog vaccinaties aangeraden tegen buiktyfus, Hepatitis-B en rabiës (hondsdolheid).
Het risico om malaria op te lopen in Thailand is niet groot. Hoewel de meer toeristische gebieden in Thailand malariavrij zijn, bestaan nog steeds enkele risicogebieden. In de praktijk komt malaria onder toeristen in Thailand zeer zelden voor. Echter is het wel verstandig om goede muggenolie met DEET mee te nemen of dit in Thailand te kopen.
Veiligheid
Thailand is een relatief veilig land om te bereizen en door enkele maatregelen in acht te nemen, kan je veel vervelende situaties voorkomen.
- Pas in toeristische plaatsen goed op voor zakkenrollers.
- Bewaar je waardevolle spullen in een kluisje in het hotel. Veel goedkopere hotels en guesthouses hebben vaak geen kluisjes. In dat geval is het het beste om belangrijke spullen met je mee te nemen en niet op de kamer achter te laten. Maak altijd een fotokopie van je paspoort en bewaar deze fotokopie op een aparte plaats.
- Mijd demonstraties en grote samenscholingen.
- Niet-essentiële reizen naar de provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla worden ontraden. Sinds januari 2004 vinden in deze provincies regelmatig aanslagen plaats. Het gaat daarbij om bomaanslagen, brandstichting en gerichte moordaanslagen. De aanslagen zijn voornamelijk gericht tegen Thaise gezagsdragers, maar in toenemende mate zijn ook burgers het slachtoffer geworden.
- Thailand is ook een veilig en prettig landen voor vrouwen die alleen reizen en worden zelden lastig gevallen. Gebruik je gezonde verstand en ga niet midden in de nacht alleen over straat of over het strand lopen.
- Pas op voor alle aanbiedingen voor edelstenen (gems) en andere zogenaamd waardevolle stenen. Deze professionele "speciale korting"-aanbiedingen gaan vaak gepaard met de belofte dat je ze thuis voor veel geld kunt doorverkopen. Er zijn gevallen bekend dat westerlingen in het complot zitten die beweren goede ervaringen te hebben met deze deal (zie ook 'OPLICHTING').
- Pas op voor tuk-tuk-chauffeurs die je aanbieden om de hele dag door Bangkok te rijden voor een belachelijke prijs als 10 of 20 Baht. Best kans dat je de hele dag door Bangkok rijdt, maar je bezoekt wel de ene na de andere kleermaker of juwelier en niet de mooie tempels en musea. Tuk-tuk-chauffeurs ontvangen hiervoor vaak een commissie of benzinebon. Laat de tuk-tuk-chauffeur duidelijk weten dat je dit niet wilt (zie ook 'OPLICHTING').
- Wees op je hoede als iemand je vertelt dat een bepaalde attractie gesloten is of je een kortingskaartje voor iets aanbiedt. De meeste tempels zijn gratis te bezoeken (of voor een zeer klein bedrag) en iedere dag open. Iemand die je op straat anders probeert te vertellen, is er hoogstwaarschijnlijk op uit om je op te lichten. Vaak gebeurt dit ook door keurige in pak geklede jongemannen dus vertrouw niet zomaar iedereen die je op straat ontmoet en aanspreekt (zie ook 'OPLICHTING').