Democracy Monument

Het Democracy Monument (Anusawari Prachathipatai) verrijst uitdagend boven Ratchadamnoen Klang, de brede laan die het Koninklijk Paleis verbindt met de nieuwe koninklijke wijk Dusit, en dient al sinds de oprichting in 1939 als centrum voor prodemocratische demonstraties.

Het monument is een eerbetoon aan de idealen die aan de wieg stonden van de revolutie van 1932 en de overgang naar een constitutionele monarchie. De positie van het monument, tussen de Koninklijke paleizen, is veelbetekenend, net als de afmetingen die verwijzen naar 24 juni van het Boeddhistische jaar 2475 (1932), de datum waarop het systeem veranderde. Sinds die tijd hebben de Thaise leiders meerdere onderdrukkende handvesten en grondwetten afgekondigd waartegen in deze straten hevig is geprotesteerd.

Monument van 14 Oktober

Een van de grootste en beruchtste protesten was het studentenprotest van 14 oktober 1973 (zie ook het hoofdstuk 'Geschiedenis'). Een half miljoen mensen kwam toen bij elkaar in Ratchadamnoen Klang om een eind te maken aan het autocratische regime van de zogenaamde 'Drie Tirannen'. De opstand werd keihard neergeslagen en mondde uit in een bloedige rel, waarbij honderden demonstranten werden gedood door de politie en het leger. Dertig jaar later werden de gebeurtenissen op deze rampzalige dag herdacht met de oprichting van het Monument van 14 oktober, een klein granieten amfitheater rond een elegante moderne chedi met daarop de namen van de overledenen, foto's en een tweetalig verslag van het tiendaagse protest.

Het monument staat voor het voormalige hoofdkwartier van kolonel Kittikachorn, een van de Drie Tirannen, 200 m ten westen van het Democracy Monument, op de hoek van Ratchadamnoen Klang en Thanon Tanao.