Boun Pee Mai Lao betekent Lao Nieuwjaar en wordt elk jaar van 13 t/m 15 april gevierd. Ook als toerist kunt u het Laotiaans Nieuwjaar met de Laotianen meevieren.
Boun Pee Mai Lao oftewel Laotiaans Nieuwjaar is het populairste festival in Laos en wordt elk jaar uitgebreid gevierd. Toen de eerste Lao vanuit het zuiden van China naar het huidige Laos emigreerden, werd Nieuwjaar nog op 1 januari gevierd, net als bij ons. Echter namen deze emigranten later de Nieuwjaars-tradities over van de Khmer en de Mon-Burmese bevolking, gebaseerd op de Indiase kalender en tradities. Boun Pee Mai Lao wordt ongeveer op dezelfde tijd gevierd als het Thaise Nieuwjaar (Songkran) en het Cambodjaanse Nieuwjaar (Chaul Chnam Thmey). Het Boun Pee Mai Lao festival duurt in totaal 3 dagen. De eerste dag van het Laotiaanse Nieuwjaar is de laatste dag van het oude jaar. Huizen en dorpen worden grondig gereinigd op deze dag en voorbereidingen worden getroffen voor de komende dagen. De tweede dag van het festival is de "dag van geen dag" wat betekent dat deze tweede dag niet in het oude jaar en niet in het nieuwe jaar valt. De derde dag markeert het Nieuwjaar.
Water is zeer belangrijk tijdens Boun Pee Mai Lao. Het water wordt gebruikt voor het reinigen van de huizen en boeddha-beelden. Jongeren gooien op een eerbiedige manier eerst wat water over hun ouders en vervolgens over monniken om ze zo voor een lang en vredelievend leven te zegenen. Tenslotte wordt er over iedereen water gegooid, ook over toeristen, dus kijk goed uit met foto- en filmcamera’s. Het idee van het besproeien met water is ontstaan uit de legende van Koning Kabinlaphom wiens 7 dochters zijn afgehakte hoofd in een grot bewaarden. De dochters kwamen hun vaders hoofd elk jaar bezoeken en voerden dan een ritueel uit om geluk en goed weer te brengen. Ook brengt men tijdens Boun Pee Mai Lao zand naar tempelcomplexen waarvan men vervolgens stoepa’s of heuvels maakt die men versiert en aan de monniken ‘geeft’ om op deze manier verdienste te maken. Zandstoepa’s worden versierd met vlaggen en/of bloemen en worden overgoten met geparfumeerd water. Deze stoepa’s van zand symboliseren de berg Phoukao Kailat waar het hoofd van Koning Kabinlaphom werd bewaard door zijn dochters. Tijdens de middagen worden er bloemen geplukt en verzameld die gebruikt worden om de Boeddha-beelden te versieren.
Tijdens Boun Pee Mai Lao is er in Luang Prabang altijd een optocht waarbij ook de Miss Pee Mai Lao (Miss Lao New Year) gekroond wordt. Er zijn vele Miss-verkiezingen in Laos, maar de Nangsoukhane-verkiezing in Luang Prabang is het bekendst. Er zijn 7 deelneemsters die elk een van Koning Kabinlaphom’s dochters symboliseren. Als u tijdens het Boun Pee Mai Lao in Laos bent, moet u zich er dus op voorbereiden dat u nat kunt worden. Zoals al eerder vermeldt, dient u dus rekening te houden met uw foto- en/of filmcamera’s. Als u buiten op straat loopt of rijdt, is de kans zeer groot dat u een emmer water over u heen gegooid krijgt of beschoten wordt met waterpistolen. Gedurende Boun Pee Mai Lao kan het druk zijn in de steden. Zorg daarom dat u tijdig een overnachtingsplaats heeft geregeld. Vaak betaalt u tijdens het Laotiaanse Nieuwjaar ook meer voor een guesthouse of hotel, omdat het hoogseizoen-periode is. Happy New Year zullen veel Laotianen wel begrijpen, maar leuker is het natuurlijk om dit in hun eigen taal te kunnen zeggen: SABAIDEE PEE MAI (uitspraak: saabaai die pie maai).